Vychází nové číslo časopisu Minerální suroviny 4/2023

Z obsahu aktuálního čísla vybíráme:

V příspěvku „Budoucnost živcových surovin v České republice“ autoři Jan Zahradník, Jaromír Starý a Jakub Jirásek uvádějí, že živce jsou jednou z nejvýznamnějších nerud těžených v České republice (ČR). V ČR se nachází pouze omezený počet ložisek živcové suroviny, přičemž každé z nich má své specifické technologické vlastnosti.

V příspěvku „Skalní perforace napříč Evropou“ autor Vlastimil Pilous popisuje skalní perforace – geomorfologické označení pro skalní mosty, brány, okna a tunely. Patří k atraktivním přírodním výtvorům, které poutají pozornost nejen odborníků, ale i široké veřejnosti.

V dalším příspěvku „Skalnaté dominanty Lužických a Žitavských hor“ Jan Vítek popisuje skalní dominanty v severočeských Lužických horách, které volně přecházející na německém území do Žitavského pohoří – Zittauer Gebirge. Značná členitost tohoto území je dána geologickou stavbou a také přítomností výrazného tektonické zlomu, tzv. lužické poruchy.

V příspěvku „Vodopády Iguazú – největší systém vodopádů na naší planetě“ Karel Pošmourný, a Argentinec Carlos Jorge Pérez přehledně popisují Vodopády Iguazú, které leží na řece Iguaçu na hranicích mezi Argentinou a Brazílií.  Představují největší systém vodopádů na Zemi, a proto se někdy řadí mezi sedm nových přírodních divů světa.


Elektronická verze vydání 4/2023: